Oecumenische ontmoetings- en studiedag te Sint-Andries Brugge.

Op zaterdag 7 oktober 2017 ging in de Sint-Andriesabdij te Sint-Andries Brugge de eenenvijftigste Oecumenische ontmoetings- en studiedag door georganiseerd door de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene. Het thema van de dag was: “de impact van de Hervorming in onze Kerken” .

Als vertegenwoordigers van onze Orthodoxe Parochies te Brugge en Oostende waren Aartspriester Bernard Peckstadt en Priester Andreas D’hoe aanwezig.

De dag ging van start met een gebed waarna Mgr. Johan Bonny, Katholiek Bisschop-referent voor Oecumene, iedereen welkom heette. Pater Thaddée Barnas, monnik van het benedictijnen klooster te Chevetogne, gaf een overzicht van de belangrijkste Oecumenische gebeurtenissen van oktober 2016 tot oktober 2017. Daarna volgde het hoofdreferaat door de heer Bruneau Jousselin, lutheraan en pastor te Brussel in de museumkerk, waarbij hij het had over Luthers hervorming en zijn belang gisteren en vandaag.

Na het gebed was het tijd voor het middagmaal. Tijdens de namiddag kwamen nog verschillende bijdragen vanuit andere Christelijke Kerken. Een Katholieke presentatie werd gegeven door professor Annemarie C. Mayer waarin zij het had over de noodzaak van voortdurende hervorming en vernieuwing  die ook binnen de Katholieke Kerk steeds aanwezig was en is.

Daarna volgde de Orthodoxe bijdrage door de Franse professor van Slavische oorsprong Antoine Arjakovsky. Hij leeft sinds 1994 in Oost-Europa waar hij in 2004 samen met de Griekse katholieke priester, Iwan Daco, een instituut voor Oecumenische studies opgericht heeft in Lviv en waar hij de directeur van is. Hij had het ook over, volgens hem,  noodzakelijke hervormingen binnen de Orthodoxe Kerk. De heer Jelle Creemers, hoofddocent religiewetenschappen aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven en lid van de Evangelische kerk te Aarschot sloot het rijtje sprekers af en probeerde een antwoord te formuleren op de vraag of er binnen de evangelische en pinksterkerken nood is aan voortdurende reformatie.

Na een korte pauze was er een panelgesprek met alle sprekers die antwoorden gaven op vragen die schriftelijk konden geformuleerd worden tijdens de dag.

Het slotwoord was voor Professor Peter de Mey van de KUL.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: